До месец ще са ясни имената на кандидатите за главен прокурор

Все повече са мненията, че съставът на ВСС няма легитимност да направи избора

09.09.2024 | 19:06 Редактор:

16 януари 2025 г. е евентуалната дата, на която да се избере нов главен прокурор. Това стана ясно от заседанието на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет тази сутрин. За целта кандидатите за поста трябва да бъдат номинирани в рамките на четири заседания от 19 септември до 10 октомври. Прокурорската колегия обнови и правилата за избор на Обвинител №1, вписвайки новото мнозинство от 13 гласа, нужно за вземане на окончателно решение. Експерти и политически сили смятат, че процедурата за избор на нов главен прокурор не трябва да бъде възобновявана заради изтеклия мандат на кадровия орган.

След няколко години на обществено недоволство от бившия главен прокурор Иван Гешев, институционалните опити за отстраняването му от поста започнаха след неразгадания и до днес взрив до неговия автомобил.

Въпреки че Гешев отказваше сам да се раздели с поста си, Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува, а президентът Румен Радев подписа предсрочното му освобождаване. Не бяха минали и 24 часа от указа на Радев, когато Прокурорската колегия избра Борислав Сарафов за наследник на Гешев. Решение, което породи спорове дали е в компетенциите на колегията, или на пленума. Започна и подготовка за избор на редовен главен прокурор, но процедурата бе спряна заради жалби до Конституционния съд. Година по-късно, изборът се възобновява. Експерти обаче негодуват заради изтеклия мандат на ВСС.

"След по-малко от месец и в рамките на вече откритата процедура за избор на нов главен прокурор, целият състав на ВСС ще бъде с изтекъл мандат от две години", посочи адв. Велислав Величков от "Правосъдие за всеки".

"Бърза се, не знам защо се бърза. Би следвало решението да е на един нов ВСС", отбеляза бившият градски прокурор на София Николай Кокинов.

Величков смята, че този състав няма легитимност да избере новия главен прокурор.

"Политици диктуват политически назначения", каза Величков.

В различните си решения през последните години - сред тях както за отстраняването, така и за запазването на поста на Иван Гешев преди това, кадровиците бяха почти напълно единодушни. Бившият градски прокурор Кокинов не се съмнява, че Висшият съдебен съвет и този път ще бъде на едно мнение. 

От 19 септември се приемат кандидатурите за главен прокурор. Неофициално се спрягат имената на и.ф. Борислав Сарафов и на служебния правосъден министър Мария Павлова, която е бивш заместник-главен прокурор.

"Очевидно е, че зад нея стои много мощна политическа протекция", подчерта Величков.

Кои ще са всички номинирани за нов главен прокурор - ще стане ясно на 10 октомври.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: БГНЕС