ДПС-тата на Делян Пеевски и Ахмед Доган се надцакват с правни трикове

До сряда ще бъде ясно как и кое ДПС ще участва на предсрочните избори

09.09.2024 | 18:48 Редактор:

Остават много неясноти около явяването на ДПС на изборите. Битката продължава с правни трикове. 

Единодушно, без дебат и с 15 гласа тази сутрин ЦИК отказа да пусне ДПС към изборите. 

"Във връзка с постъпили документи, заявление за регистрация на коалиция с наименование "Движение за права и свободи - Ново начало" предложението ми е да бъде отказана регистрация на "Коалиция за права и свободи - Ново начало", призова членът на ЦИК Елка Стоянова.

А причината - в  Изборния кодекс е записано, че само една партия или коалиция може да носи дадено име.  

"Нашите указания към тези две коалиции целяха само едно - да се даде възможност въпросният вътрешнопартиен конфликт да бъде разрешен", подчерта зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

И вместо вътрешнопартийният конфликт да се реши следобед той достигна нови измерения. ДПС-Доган внесе документи за регистрация в ЦИК, а Пеевски поиска комисията да ги оттегли. Според експерти това може да се нарече път без изход.

 

"Ако ЦИК уважи искането на Пеевски, той може да направи друго. След това ще дойде другият представляващ и може да отмени искането на предходния. Изходът е двете фракции да се явят в коалиция, като партията ДПС, като юридическо лице да не се яви. Но те не дават такива индикации", коментира политологът Лидия Даскалова.

На дените да се даде партията, на другите марката предложи като вариант конституционалистът доц. Наталия Киселова.

Срокът за регистрация за изборите изтича в сряда - тогава ще стане ясно колко партии и коалиции ще се борят за гласа на избирателите на 27 октомври.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева. 

Снимка: БГНЕС