fallback

БСП: Няма да се повтори ситуацията с ДПС

ВКС заличи Корнелия Нинова като председател

09.09.2024 | 18:54 Автор: Толя Стоянова

Върховният касационен съд заличи Корнелия Нинова като председател на БСП. Със същото решение магистратите потвърждават, че Атанас Зафиров представлява левицата.

Корнелия Нинова или Атанас Зафиров – кой ще е лидер на БСП – магистратите от Върховния касационен съд се събраха, за да решат. Жалбата беше внесена от приближения до Нинова Крум Дончев. Той обжалва решението на Софийския градски съд, с което беше решено да бъде заличена Нинова за сметка на изпълняващия длъжността председател на левицата Атанас Зафиров.

"След като няма свикан конгрес, който да констатира оставката, всякаква друга регистрация може да бъде оспорвана от трети лица, тъй като само конгресът може да констатира оставка на председател. Тези хора отказаха да свикат конгрес на БСП и те изправят пред опасност регистрацията", каза Иван Ченчев от БСП.

В съдебната зала и от държавното обвинение заявиха, че трябва да се проведе конгрес, на който да се констатира оставката на Нинова и едва тогава да бъде задвижена процедурата по нейното заличаване от съда. А по същото време, близките до Нинова – Георги Свиленски и Иван Ченчев, подадоха документи за регистрация на партията в ЦИК. По думите им денят е избран като символ на новото начало – първия ден от работната седмица.

"Дадохме перспектива и възможност българските социалисти да гласуват за "Българската социалистическа партия". За да се направи една регистрация, трябва да има време да се обработят тези документи. Има време и законов срок до 11 септември, така че решихме това да се случи днес", добави Ченчев.

От БСП са категорични – няма да се повтори ситуацията с ДПС.

"БСП се представлява към този момент от Корнелия Нинова, печат подпис, регистър в Софийския градски съд, навсякъде пише "Корнелия Нинова", посочи Георги Свиленски от БСП.

От партията излязоха с позиция, че документите са внесени от хора, които вече не са нейни членове и "това е опит съзнателно да се навреди, както на БСП, така и на широката лява коалиция".

"Очакваме ЦИК да отхвърли регистрация по внесените от Георги Свиленски и Иван Ченчев документи, защото в избори би следвало да участват партии, а не откраднати абревиатури", гласи позицията на БСП.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback