Румен Радев призова за по-добра комуникация и ускоряване на модернизацията на армията

Президентът удостои български военнослужещи с висше офицерско звание

09.09.2024 | 17:53 Редактор:
Президентът призова и за повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците.
Президентът призова и за повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците.

Президентът Румен Радев удостои четирима български военнослужещи с висше офицерско звание на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

"Съвременните предизвикателства пред безпрецедентно влошената глобална среда на сигурност изискват наличието на командири и ръководители с висока професионална подготовка и лидерски качества, способни да мотивират и водят към високи резултати в сложна обстановка", заяви държавният глава.

В приветствието си президентът  посочи, че новите звания и длъжности на удостоените са израз на заслужена оценка за всеотдайната им работа и положените от тях усилия за развитието на Въоръжените сили и укрепването на системата за защита на националната сигурност. В контекста на широкия спектър от нововъзникващи заплахи пред средата на сигурност държавният глава отбеляза необходимостта от добра координация и взаимодействие между различните елементи от системата за защита националната сигурност, ускоряване на модернизацията на Българската армия и повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците.

"Благодарение на усилията и професионализма на преподавателския и ръководния състав на Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров“ всяка година то предава на Военноморските ни сили високоподготвени и мотивирани офицери“, посочи държавният глава по повод назначаване на досегашния заместник-началник по учебната и научната част на висшето учебно заведение капитан I ранг Калин Калинов за началник на ВВМУ „Никола Вапцаров“. С президентски указ той е удостоен и с висше офицерско звание "флотилен адмирал“. Държавният глава изрази увереност, че богатият академичен опит и командирски качества на флотилен адмирал Калин Калинов ще допринесат за съхраняване и развиване на богатите традиции на Висшето военноморско училище и за надграждане на неговите високи стандарти.

С друг свой указ държавният глава назначава заместник-командира на 24-а Авиационна база "Крумово“ полковник Димитър Павлов за командир на базата и го удостоява с висше офицерско звание "бригаден генерал“. В словото си Румен Радев изтъкна значимата роля на военнослужещите от авиобазата за укрепването на общественото доверие в Българската армия по повод участието в гасене на пожари от въздуха, аварийно-спасителното осигуряване и предоставяната на населението помощ при всякакъв вид бедствия.

Президентът удостоява командира на Мобилната комуникационно-информационна система полковник Теодор Тодоров с висше офицерско звание „бригаден генерал“, като със същия указ го назначава за командир на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана. По време на церемонията държавният глава открои високата експертиза и богат опит, които бригаден генерал Тодоров е натрупал в структурите на Българската армия, както и в многобройни мисии зад граница и работа в щабовете с многонационален формат.

"Вярвам, че ръководеното от Вас командване ще положи всички сили за развитието на модерна киберотбрана, без която съвременните операции са невъзможни“, подчерта президентът.

 

Държавният глава удостои началника на Националната служба за охрана бригаден генерал Емил Тонев с висше офицерско звание „генерал-майор“. В приветствието си Румен Радев изтъкна положените от бригадния генерал усилия за повишаване на подготовката и мотивацията на служителите в НСО и утвърждаването на службата като важен фактор в системата за защита на националната сигурност.

От името на удостоените флотилен адмирал Калин Калинов изказа благодарност към държавния глава за високата оценка и увери за пълното осъзнаване на възложената отговорност.

"Независимо от званията и длъжностите, които получаваме, ние помним онази клетва, която положихме преди много години, и оставаме войници на Майка България с основен приоритет териториалната цялост, независимостта и нейния суверенитет“, посочи флотилен адмирал Калинов.

Снимки: Пресцентър на президентството