Делян Пеевски: ЦИК е компрометирана след грубата намеса на Румен Радев

Коалицията "Движение за права и свободи – Ново начало" подаде жалба до Върховния административен съд

09.09.2024 | 17:45 Редактор:
Председателят на ДПС и ПГ на ДПС Делян Пеевски заяви, че ЦИК е компрометиран.
Председателят на ДПС и ПГ на ДПС Делян Пеевски заяви, че ЦИК е компрометиран.

Коалицията "Движение за права и свободи – Ново начало" подаде жалба до Върховния административен съд против отказа на ЦИК да регистрира коалицията за участие в изборите за народни представители, насрочени за 27 октомври 2024 г. 

В жалбата се казва: 

"Считаме, че този отказ е незаконосъобразен, тъй като Коалицията е представила всички необходими документи, съгласно Изборния кодекс. ЦИК напълно тенденциозно игнорира обстоятелството, че коалицията "Движение за права и свободи – Ново начало" първа е заявила своята регистрация в комисията по електронен път, подавайки в 0:05 часа на 02.09.2024 г. редовно заявление, подписано с електронните подписи на представляващите коалицията лица. Освен това коалицията "Движение за права и свободи – Ново начало" е създадена на 27.08.2024 г., като е налице изрично дадено нотариално заверено съгласие от ръководството на парламентарната група на ПП "Движение за права и свободи" за използване на наименованието и абревиатурата на партията. В този смисъл всички последващи "участия" на ДПС в други коалиции, както и използването на абревиатурата на партията в наименованията им, са абсолютно недопустими и незаконосъобразни". 

Председателят на ДПС и ПГ на ДПС Делян Пеевски заяви, че ЦИК е компрометирана като независим орган, носещ най-висока отговорност за провеждането на честни и демократични избори "след явната и груба намеса на Румен Радев и натискът върху председателя на ЦИК в полза на отцепниците от ДПС, което още веднъж доказва съществуващите руски връзки и влияние"

По думите на Пеевски всякакви пропагандни манипулации и явни машинации в нарушение на изборното законодателство и демократичните принципи няма да спрат новото начало и необходимостта след тези парламентарни избори евроатлантическата посока на развитие на България да бъде потвърдена и отстоявана от най-висшия държавен орган - Народното събрание.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)