БСП ще се яви на изборите в коалиция "БСП – Обединена Левица"

Внесената вече в ЦИК подписка не била събрана от легитимни местни структури на партията, твърдят от ИБ

09.09.2024 | 17:19 Редактор:
Чака се решението на съда за Атанас Зафиров.
Чака се решението на съда за Атанас Зафиров.

БСП ще се яви на предстоящите избори за 51-во НС в коалиция "БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА". Това обявиха в съобщение до медиите от Изпълнителното бюро на НС на БСП.

"Няма да допуснем 133-годишната партия на българските социалисти да бъде открадната от няколко човека, в нарушение на решенията на колективните органи на партията и в разрез с морала и политическата логика. Продължаващите им опити да злоупотребяват с името на партията, да внасят  разделение и да демотивират социалистите и симпатизантите на лявата идея вече предизвикват единствено съжаление и насмешка", пише в позицията на левицата.

Коментарът дойде след внесените днес в ЦИК документи за регистрация на БСП от Свиленски и Ченчев.

От ИБ на БСП уточняват, че това са лица, които вече не са членове на БСП, представляващи Корнелия Нинова, "която вече не е нито председател, нито член на БСП".

"А подписката, която не е събрана от легитимните местни структури на партията, е опит съзнателно да се навреди както на БСП, така и на широката лява коалиция. Това се прави в интерес на сили, които не искат да има силна българска левица.

Легитимното ръководството на БСП ще пристъпи към регистрацията на КП "БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ за участие в предсрочните парламентарни избори веднага щом Върховният касационен съд след заседанието си днес оповести своето решение по вписването на Атанас Зафиров като изпълняващ функциите председател на БСП", пишат още от ИБ на БСП.

Очакванията им са ЦИК да отхвърли регистрация по внесените днес от Георги Свиленски и Иван Ченчев документи, "защото в избори би следвало да участват партии,  а не откраднати абревиатури".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)