fallback

Румен Радев обсъди с парламентарна делегация от Япония двустранното сътрудничество

Сред възможните сектори за развитие са електрониката, роботиката и автомобилната индустрия

09.09.2024 | 17:03 Автор: Елеонора Танева

Президентът Румен Радев и председателят на Камарата на представителите на японския парламент Фукуширо Нукага обсъдиха възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество между Република България и Япония в области от взаимен интерес като иновации, информационни технологии, наука и образование, и други сфери обсъдиха на среща в президентската институция. Гостът и водената от него делегация са на официално посещение у нас.

По-голям обмен на туристи

Привличането на повече японски инвестиции, задълбочаването на икономическото сътрудничество и насърчаването на туристическия обмен бяха във фокуса на разговора между Румен Радев и Фукуширо Нукага. Двамата подчертаха, че активният политически диалог на високо и най-високо ниво през последните години е създало важна основа за позитивното развитие на двустранното сътрудничество.

Два приятелски народа

"Япония е приоритетен и сходномислещ партньор на България в региона на Източна Азия, а японският народ е приятелски за българите“, посочи президентът, като отбеляза потенциала за разширяване на сътрудничеството между двете държави. Румен Радев и Фукуширо Нукага обсъдиха и добрите условия за инвестиции у нас, от които може да се възползва японският бизнес с достъпа до останалите европейски държави.

Като перспективни сфери бяха набелязани още сферата на енергетиката, електрониката, роботиката и автомобилната индустрия, в които България бележи значително развитие през последните години. Фукуширо Нукага заяви, че България полага усилия да се утвърди като регионален център за високи технологии и пример за това е дейността на Института за изследвания в областта изкуствения интелект (INSAIT), с който японската национална изследователска агенция RIKEN развива съвместна дейност за изследвания. По време на срещата беше обсъдена и възможността за разкриването на директна самолетна линия София – Токио, която ще допринесе за по-нататъшно задълбочаване на двустранните отношения.

Президентът Радев изказа благодарност за подкрепата на японската страна в демократичния преход на България, за установяване на принципите на пазарната икономика и за укрепването на институциите, културата и образованието.

Снимка: Пресцентър на президентството

fallback
Още от България
fallback