fallback

Антон Хекимян: Васил Терзиев носи цялата отговорност за изсичането на дърветата по "Опълченска"

"Иван Василев не можа да отговори на нито един въпрос", каза общинският съветник от ГЕРБ

09.09.2024 | 14:07 Автор: Искра Ангелова

Всичките опити на управляващите Столичната община в момента да прехвърлят топката за рязането на дървета на "Опълченска" на предишните управляващи - ГЕРБ, остават безполодни. Това заяви общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС в СОС Антон Хекимян.

По време на днешното извънредно съвместно заседание на три комисии към СОС, на което имаше изслушване на граждани по казуса, свързан с реконструкцията на улица "Опълченска" в частта между булевардите "Сливница" и "Тодор Александров" и рязането на здрави дървета, по думите на Хекимян към гражданите се е подходило с назидателен тон.

"Парите от този проект са осигурени целево"

"Иван Василев не можа да отговори на нито един въпрос. Той не е експерт по строителството. Заместник-кмет по строителството в София няма. И Василев, и Бобчева, и Бонев се караха на гражданите, които бяха дошли, за да получат отговори", допълни общинският съветник и подчерта, че дърветата са над 70-годишни дървета, както и че гражданите искат проектът да бъде преработен, цитиран от БГНЕС.

"Изпълнението на дейностите започва след осигуряване на финансиране и възложителят е задължен да уведоми единствено изпълнителя за това, че е намерил пари. През всичките тези години, дори да е влизал в инвестиционни, в капиталови програми на Столичната община, пари за този проект не са намирани. Парите за този проект са осигурени целево от Васил Терзиев и Иван Василев съответно като кмет и заместник-кмет на тази община по финансите", подчерта той и добави, че тези пари не идват и не са гласувани в бюджета на СО, а са предложени еднолично, събрани са от районите и са гласувани в Народното събрание в бюджета за тази календарна година.

"Кметът на София издава нарочно заповед"

Според него това означава, че Васил Терзиев е харесал този проект, "да не го комуникира с хората и директно да пристъпи към рязане на тези дървета".

Хекимян съобщи, че заповедта и разрешителното за изсичането на дърветата изтича през юли месец 2024 г. :"Районният кмет на "Спаси Софи" отказа да подпише тази заповед за рязането на дърветата и Васил Терзиев издава нарочна заповед за отсичането на всички дървета по протежението на "Опълченска" към Дирекция "Зелени системи".

Хекимян заключи, че Васил Терзиев еднолично с нарочна заповед е подписал заповед към Дирекция "Зелени системи" за изрязването на дърветата на "Опълченска“ и отговорността за това се носи лично от столичния кмет.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback