fallback

Стана ясна датата, след която трябва да имаме нов главен прокурор

На 16 януари 2025 г. може да се състои изслушване и гласуване на кандидатитe

09.09.2024 | 13:56 Автор: Толя Стоянова

Единодушно, на кратко заседание, което продължи по-малко от половин час, Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) избра какъв график за избор на нов главен прокурор да предложи на Пленума на Висшия съдебен съвет, като финалната дума е именно на Пленума на кадровия орган.

Предложението на Прокурорската колегия е номинации за нов главен прокурор да се правят на заседанията между 19 септември и 10 октомври. Номинации могат да издигнат не по-малко от трима членове от Прокурорската колегия, както и по право министърът на правосъдието.

Датата, която буди най-голям интерес в графика, е тази, на която трябва да стане ясно кой ще бъде новият главен прокурор на България. Според предложенията на Колегията това трябва да се случи на 16 януари 2025 г., но финалната дума е на Пленума, който трябва да одобри графика.

Прокурорската колегия адаптира правилата за избор на нов главен прокурор към новото мнозинство от 13 гласа, с което трябва да бъде гласувано кой ще бъде Обвинител №1 на България.

Припомняме, че процедурата за избор на нов главен прокурор започна още миналата година след преждевременното освобождаване на Иван Гешев. Оттогава насам изпълняващ функциите е Борислав Сарафов, а процедурата за избор на титуляр на поста бе спряна заради жалби до Конституционния съд (КС), които отпаднаха минали месец и това опуши процедурата за избор на нов главен прокурор. Тя се възобновява на фона на политически критики. ПП-ДБ не е съгласна с това този състав на Висшия съдебен съвет да възобновява процедурата, тъй като мандатът му е изтекъл.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback