Георги Свиленски и Иван Ченчев регистрираха БСП за изборите преди решението на ВКС

Отхвърлен бяха сравненията с ДПС

09.09.2024 | 12:27 Редактор:

В Централната избирателна комисия (ЦИК) Георги Свиленски и Иван Ченчев регистрираха БСП за участие в парламентарните избори на 27 октомври 2024 г.

"Направили сме всичко по закон. Дадохме перспектива и дадохме възможност българските социалисти да гласуват", заяви Иван Ченчев.

По думите му те все още са членове на партията, въпреки че на 1 септември Националният съвет на БСП изключи Корнелия Нинова от лявата формация заедно с Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев.

Ченчев припомни, че законовият срок за регистрация на партиите за участие в предстоящите парламентарни избори е 11 септември.

Междувременно Върховният касационен съд (ВКС) решава дали да бъде заличена Корнелия Нинова като председател на БСП. Делото е по жалба на близки до Нинова депутати срещу решение на Софийския градски съд (СГС), с което като временно изпълняващ функциите председател в Регистъра на политическите партии беше вписан бившият ѝ заместник Атанас Зафиров.

"След като няма свикан Конгрес, който да констатира оставка на председател, всякаква друга регистрация може да бъде оспорвана от трети лица. Тези хора изправят под опасност регистрацията на БСП", коментира Ченчев, позовавайки се на закона и на Устава на левицата.

Георги Свиленски беше категоричен, че не може да се случи ситуация като при ДПС.

"БСП е едно. В актуалното състояние ясно е записано кой представлява партията, няма двама представляващи, има един и това е Корнелия Нинова", категоричен е той.