fallback

Двойно увеличение на нападенията от мечки в Смолянско

РИОС засили проверките

09.09.2024 | 10:11 Автор: Искра Ангелова

През месец август на територията на област Смолян са направени 22 проверки по отношение на защитения вид - кафява мечка. През юли проверките от експерти на РИОСВ за щети от мечки в региона са били едва девет.

Една от проверките през август е за присъствие на кафява мечка в Смолян, три са за взети превантивни мерки срещу причиняване на щети от кафява мечка, в райони с наличие на екземпляри от защитения вид и в райони с щети, нанесени от кафява мечка. Две са проверките в землището на село Гълъбово, община Баните и една в село Буйново, община Борино.

18 са извършените проверки за установяване на щети върху селскостопанско имущество или домашни животни, нанесени от кафява мечка в областта. В община Девин те са по една в селата Триград, Лясково, Брезе и Осиково. В община Баните те са шест в село Гълъбово и по една в селата Сливка, Дебеляново и Планинско. На територията на община Смолян проверките за щети от мечки са по една в селата Турян и Солища. Две са проверките в община Доспат - по една в селата Змеица и Барутин. Извършена е и проверка в село Аламовци, община Златоград.

При проверките е установено, че за две щети в землищата на с. Солища, община Смолян и на с. Аламовци, община Златоград, комисията не може да потвърди, че същите са нанесени от кафява мечка.

Снимка: Pixabay

fallback
Още от България
fallback