Двойно увеличение на нападенията от мечки в Смолянско

РИОС засили проверките

09.09.2024 | 10:11 Редактор:
Щетите от нападенията от кафяви мечки се увеличават.
Щетите от нападенията от кафяви мечки се увеличават.

През месец август на територията на област Смолян са направени 22 проверки по отношение на защитения вид - кафява мечка. През юли проверките от експерти на РИОСВ за щети от мечки в региона са били едва девет.

Една от проверките през август е за присъствие на кафява мечка в Смолян, три са за взети превантивни мерки срещу причиняване на щети от кафява мечка, в райони с наличие на екземпляри от защитения вид и в райони с щети, нанесени от кафява мечка. Две са проверките в землището на село Гълъбово, община Баните и една в село Буйново, община Борино.

18 са извършените проверки за установяване на щети върху селскостопанско имущество или домашни животни, нанесени от кафява мечка в областта. В община Девин те са по една в селата Триград, Лясково, Брезе и Осиково. В община Баните те са шест в село Гълъбово и по една в селата Сливка, Дебеляново и Планинско. На територията на община Смолян проверките за щети от мечки са по една в селата Турян и Солища. Две са проверките в община Доспат - по една в селата Змеица и Барутин. Извършена е и проверка в село Аламовци, община Златоград.

При проверките е установено, че за две щети в землищата на с. Солища, община Смолян и на с. Аламовци, община Златоград, комисията не може да потвърди, че същите са нанесени от кафява мечка.

Снимка: Pixabay