fallback

Имен ден на 9 септември празнуват Анна, Йоаким, Яким, Аким, Еким, Ачо

Почитаме паметта на светите праведни богоотци Йоаким и Анна

09.09.2024 | 07:26 Автор: Тодор Петров

На 9 септември православните християни честват празника, посветен на светците Йоаким и Анна – родителите на Пресвета Богородица. Преданието говори, че те били праведни хора и затова Бог се вслушал в горещите им дългогодишни молитви. А се наричат богоотци, защото са родители на Божията майка - света Дева Мария и така се явяват прародители (дядо и баба) по плът на Иисус Христос, въплътения Божи Син.

Според легендата Йоаким и Анна дълго време нямали деца. Един ден Йоаким отишъл в храма, за да принесе жертва на Бог, но първосвещеникът му отказал ритуала, защото не дал потомство на Израел.

От мъка Йоаким отишъл в пустинята, за да се помоли на Бога и да поиска раждане на дете. Тогава му се явил ангел, който обявил, че за неговите потомци "ще се говори по целия свят". И след 9 месеца Йоахим и Анна станали родители. Те обещали, че детето им ще служи на Бога и дали дъщеря си Мария в Йерусалимския храм, където тя живяла до пълнолетие.

На този ден е забранено да се вземат или да се дават пари назаем. Забранено е да се проявява завист, да се клевети и да се започват кавги. Забранено е извършването на тежък физически труд. Не трябва да се извършва и занаятчийска дейност, свързана с използването на остри предмети.

На 9 септември имен ден празнуват всички с имена Анна, Йоаким, Яким, Аким, Еким, Ачо.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback