Орлин Колев за казуса с ДПС: Законът позволява на всички партии да се явят, с когото искат на изборите

Законът е категоричен

08.09.2024 | 19:02 Редактор:

Казусът с регистрацията на ДПС за предстоящите избори се заплита. И двете коалиции отказаха да изключат партия ДПС от състава си. Изненадващо коалицията "Демокрация, права и свободи-ДПС", близка до Ахмед Доган, оттегли внесената днес жалба срещу указанията на Централната избирателна комисия.

Още при регистрацията в ЦИК приближените до Доган заявиха, че коалицията няма намерение да спази условието и да изключи абревиатурата ДПС от наименованието на фракцията си, както и че ще сезират всички компетентни органи по казуса.

Според преподавателя по конституционно право Орлин Колев обаче законът в този случай е категоричен.

Жалбата на ДПС до ВАС

"Законът позволява на всички партии да се явят, с когото искат на изборите. Но след като са постановили такова указание, очаквам ЦИК, че ще постанови отказ за вписване на двете крила и очаквам две жалби до ВАС", коментира Колев.

Междувременно от Върховния административен съд съобщиха, че едновременно с жалбата от приближените до Доган е постъпило и заявление за нейното оттегляне.

"В деловодството на Върховния административен съд днес постъпи жалба от Коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС", представлявана от Джевдет Чакъров. Едновременно с жалбата в деловодството на съда е постъпило и заявление за нейното оттегляне. Предстои произнасяне на ВАС в 3-дневен срок", гласи част от съобщението на ВАС.

"Изборният кодекс има гаранции, тя е че дори да се прескочи срока за регистрация, а именно 11 септември - Изборният кодекс дава възможността партиите да се впишат и участват в изборния процес до 35 дни преди деня на изборите",  допълни Колев.

Вижте повече в репортажа.