fallback

Румен Радев с призив към ЦИК: Това е основният орган, отговорен за организацията на избори

"Тази цялата гротеска се разиграва зад паравана на евроатлантизма", коментира държавният глава

07.09.2024 | 13:50 Автор: Искра Ангелова

Президентът Румен Радев направи коментар по темата с регистрацията за изборите на разцепилото се на двете ДПС. От Раднево, където се включи в тържествата за отбелязване на 60-годишнината от обявяването на населеното място за град, държавният глава изрази очакване - ЦИК да следи за стриктното изпълнение на разпоредбите от Изборния кодекс.

Президентът Румен Радев изтъкна важната роля на Централната избирателна комисия за провеждането на предсрочните парламентарни избори.

"ЦИК е основният орган, отговорен и за организацията, и за провеждането на изборите, но следва да бъде подпомагана от правителството, от всички институции, дори и от партиите. Тук вече не става въпрос само за някакви вътрешнопартийни драми и за предизборна кампания, а за съдбата ни като държава", категоричен бе държавният глава.

Радев заговори за грандкорупция

"Тази цялата гротеска се разиграва зад паравана на евроатлантизма и то от хора, санкционирани от нашите стратегически партньори за грандкорупция, които с поведения и действия рушат устоите на демокрацията, и компрометират европейското ни бъдеще", добави Радев.

Държавният глава очаква управляващите да заемат позиция по този обществен проблем.

"В момента партии, партийни лидери са се съсредоточили да представят отново красиви програми и проекти, а те са необходими, но същите тези партии и лидери са се снишили и не смеят да се позиционират по този фундаментален обществен проблем. Ако не го направят - всички тези програми са обречени на провал, защото те не могат да отговорят на основния обществен въпрос.Той е за законосъобразността, за справедливостта и ширещата се безнаказаност, за градивна политика основана на ценности, за утвърждаването ни като правова европейска държава", подчерта Румен Радев.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback