Отново интензивен трафик на някои от граничните ни пунктове

Затруднено е движението за товарни автомобили към Румъния и от Турция

07.09.2024 | 08:40 Редактор:
Трафикът към Гърция е нормален.
Трафикът към Гърция е нормален.

Трафикът на седем гранични пункта с две държави е затруднен. Това сочи справката на Главна дирекция "Гранична полиция" към 6 часа. Затруднено е движението за товарни автомобили към Румъния и от Турция.

Ето и подробности за трафика по граничните ни пунктове със съседните държави:

Границата с Румъния: Трафикът на ГКПП "Видин", ГКПП "Кардам", ГКПП "Оряхово", ГКПП "Никопол" и ГКПП "Дуранкулак" е интензивен на изход за товарни автомобили.

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП "Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП "Силистра“, ГКПП "Кардам“, ГКПП "Дуранкулак“, ГКПП "Кайнарджа“ и ГКПП "Крушари“. Последните два са с работно време от 8 до 20 часа всеки ден, през тях не се пропускат товарни автомобили.

Границата с Гърция: Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. 

Във връзка със значително увеличените преминавания през ГКПП "Кулата" и ГКПП "Маказа" на големия брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, от ГДГП препоръчваме използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с по-ниска натовареност и позволяват по-бързо преминаване.

Пътуващите туристи към курорти в района на Солун, Кавала и Халкидическия полуостров могат да преминат през ГКПП "Илинден" като алтернатива на ГКПП "Кулата". Туристи, пътуващи към курорти в района на Ксанти, Комотини и о. Тасос, могат да използват ГКПП "Златоград" като алтернатива на ГКПП "Маказа". За курорти в района на гр. Алексантропулис се препоръчва да се преминава през ГКПП "Капитан Петко войвода".

През граничните пунктове  "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" е разрешено преминаването само на леки коли и микробуси.

Границата с Република Сърбия: Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. 

Границата с Република Северна Македония: Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. 

На 26.08.2024 г. на ГКПП "Гюешево" стартира изпълнението на дейностите по договор, свързан с изграждането на Системата вход/изход на ЕС. Ще бъдат демонтирани кабините за гранични проверки на преминаващите товарни автомобили и ще бъдат заменени с нови. Временно движението на преминаващите товарни автомобили ще бъде пренасочвано през трасетата за преминаване на леки автомобили. Възможни са известни затруднения при преминаването на ГКПП "Гюешево“.

Границата с Република Турция: Трафикът на ГКПП "Капитан Андреево" и ГКПП "Лесово" е интензивен на изход за товарни автомобили.

Снимка: БГНЕС / Архив