Каква е историята на знамето на майор Данаил Николаев?

То се намира в Националния военноисторически музей в столицата

06.09.2024 | 19:22 Редактор:

В днешния празничен ден много от хората в София избраха да посетят Националния военноисторически музей, където има експозиция, посветена на събитията отпреди 139 години. Част от тях е и знаме под цветовете на което майор Данаил Николаев повежда военните части.

"В спомените на майор Данаил Николаев научаваме повече за неговата история. Той разказва, че в сборния лагер на 5 срещу 6 септември събира войските на Източна Румелия и им казва, че те никога не са имали привилегията да имат свое собствено знаме, но това ще бъде променено и в този момент той изважда знамето. Именно под неговите дипли преминават войниците и се заклеват да посветят живота си на неговата кауза", сподели зам.-директорът на Националния военноисторически музей Деяна Костова.

За да се потопят в историята на знамето в музея днес са Силвия и двете ѝ деца. 

"Горди сме, това е знамето, което носи едно единение, толкова чакано и жадувано от хората в миналото и разбира се много ценен експонат", каза Силвия Йовевска.

"Използван е трицветът, използван е коронованият български лъв. Символи, които отново показват единението, символи, които от самото начало се искали да подчертаят, че българите от едната и от другата страна на Балкана са един и същи народ, който трябва да бъде обединен. Знамето е може би предметът, който най-силно въплъщава идеалите, въплъщава каузите, в които хората, българите, нашият народ вярва", поясни Костова.

Историята отпреди 139 години се пази и от много други артефакти, част от постоянната експозиция на музея. 

"Личното оръжие на майор Данаил Николаев, калпакът и отличията на майор Райчо Николов, който е командир на източнорумелийската жандармерия. Знамето на горнооряховските въстаници, то например е шито още за Априлското въстание и впоследствие става знаме на 20-а пловдивска дружина и също се развява в Пловдив на Съединението", посочи Костова.

Вижте повече в репортажа на Стефан Стефанов.