Училище във Велико Търново забрани телефоните в час по примера на други страни

Гърция вече предприе тази стъпка

07.09.2024 | 14:35 Редактор:

Все повече държави въвеждат забрана за използването на мобилни телефони от учениците в клас. Дни преди старта на новата учебна година и Гърция предприе тази стъпка, като учениците ще са задължени да предават устройствата си на учителите си. След занятия телефоните ще им бъдат връщани отново.

Образователният министър в южната ни съседка обясни мярката с опита да се постигне по-голяма концентрация на децата в клас. Категорично се забранява и снимането на клипове в сградата на учебните заведения и качването им в социалните мрежи.

В България някои училища решават проблема с употребата на мобилни устройства с въвеждане на вътрешно правило за тяхното използване. Забраната, въведена преди дни в страни от Западна Европа, е въведена още преди две години във великотърновско училище.  

"От две години въведохме подобна практика и в прогимназията. В първия час още телефоните се събират в специални кутии, които се заключват в учителската стая и се дават на учениците след приключването на учебните занятия", обясни директорът на ОУ "Петко Рачев Славейков" Данка Борисова.

Родителите също одобряват мярката. При нужда установяват връзка с учителите на децата си.

"Не смятам, че децата имат нужда от телефоните си в рамките на учебния ден. Децата са поверени на учителите, така че са в безопасност, няма от какво да се притесняват родителите", на мнение е Александър Топузов.

Мярката не притеснява и децата. Кристиян живее в Англия, където забраната за мобилни телефони е факт вече шест месеца. 

"Когато оставаме в училище, трябва да го оставим на рецепция. Аз най-много го ползвам, за да звънна на някой", сподели той.

В някои от училищата в Европа за нарушителите на забраната са предвидени и санкции, като общественополезни дейности след часовете в училище.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: pixabay