България чества Деня на Съединението: Трябва да сме единни и да знаем историята си

Жители и гости на столицата положиха цветя и венци в мавзолея-костница на Александър Батенберг

06.09.2024 | 19:07 Редактор:

Цяла България чества Деня на Съединението. Людмила Грибнева посети мавзолея-костница на Александър Батенберг в София с трите си деца, за да почете паметта на всички българи. Казва, че историята трябва да се познава и уважава. 

"Без да знаем историята си ние няма как да оценим това, което се е случвало досега, това което са постигнали нашите предци, няма как да оценим държавата, в която живеем", каза майката.

"Трябва да сме единни, но за съжаление не сме, което в Деня на Съединението не е добре за нас като народ и нация", допълни Диана Маринова.

Разединение в страната ни вижда и 91-годишният Костадин, който познава няколко режима, редица промени и политически вихрушки. 

"Някои казват, че лесно страната е отвоювалата тази свобода, но не е така. Нашият градеж е бил толкова силен и могъщ, в днешно време тези неща се потулват", допълни Костадин Исперинов.

За да почетат празника пред мавзолея на Батенберг дойдоха деца и възрастни. Честванията започнаха с марш на Националната гвардейска част. А кметът на столицата Васил Терзиев откри тържествената церемония. 

"Този ден идва да ни припомни, че свободата ни не е даденост, че няма малки и големи народи, когато става въпрос за национални интереси, че общественото добруване е възможно само когато включва всички и че колкото и невъзможна да изглежда една национална мечта, когато хората вярват в нея, тя става реалност", заяви кметът Терзиев.

Граждани, обществени лица и гости на столицата положиха цветя и венци в памет на всички, дали своя принос и дело за Обединена България.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС