fallback

Ще накарат ли Съединението и уроците на историята политиците да загърбят противоречията

Столичният кмет Васил Терзиев със слово в празничния ден

06.09.2024 | 13:51 Автор: Тодор Петров

139-aта годишнина от Съединението беше отбелязана с тържествена церемонията пред Мавзолея-костница на княз Александър I Батенберг. 

Тържествената церемония започна в 11 часа и бе открита от столичния кмет Васил Терзиев.  С марш на Националната гвардейска част започнаха честванията по повод Съединението в София. И в този час хора продължават да поднасят цветя и венци на Мавзолея-костница.

"Съединението на Княжество България и Източна Румелия е победа на българския дух, сътворен от стремленията и порива на нашия народ към свобода и национално обединение. Този ден - Съединението, идва и за да ни припомни уроците на историята. А именно, че в името на националната кауза политиците трябва да загърбят противоречията си и да се обединят следвайки своя народ, така както се обединяват младият български княз Батенберг, министър-председателят Петко Каравелов и председателят на НС Стефан Стамболов", заяви кметът Терзиев.

За софиянци Съединението на България остава един от най-важните моменти за страната ни. A в Националния военноисторически музей посетителите могат да видят знамето светиня, под което Източнорумелийските войски извършват Съединението на Княжество България с Източна Румелия. 

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

fallback
Още от България
fallback