fallback

Незрящите у нас вече учат по брайлова граматика на английски

Тя ще им помогне да се реализират по-лесно

05.09.2024 | 19:05 Автор: Беатрис Младжова

Първата у нас систематизирана брайлова граматика на английски език е вече факт. Целта на помагалото за незрящи е да повиши трудовата им квалификация, за да могат по-лесно да се реализират.

По образование юрист, а по призвание пътешественик. Така се определя Елена Караманска, която от раждането си е незряща. На 14 г. започва да учи английски в специализирано училище. 

"Езикът се развива с бързо темпо и това, което има като материали, е крайно недостатъчно и те не са свързани с подготовка за сертификати. Те са за основно изучаване на езика", каза Елена.

Системата за обучение по английски език за незрящи не е осъвременявана от 20 години. 

"Тя е за по-ниските нива. Това означава, че слепите ученици стигат до едно ниво, което е добро и после развитието им спира", поясни преподавателят по английски език Анелия Младенова. 

Материалите за незрящи са крайно недостатъчни

Това е и причината много от тях да не могат да положат изпити за по-високо ниво. 

"Стотици зрящи и само един незрящ и си дадох сметка, че няма как да се явят, да бъдат форматирани, да бъдат подготвени за изпитите в Кеймбридж", коментира Младенова.

"Брайлът и достъпните материали са само един аспект, който е много важен, защото засяга и основното образование, и подготовката за живота", обясни членът на читалището за слепи "Луи Брайл" Хюсеин Исмаил.

А от днес освен с граматика, на брайл са адаптирани и две литературни произведения.

Вижте повече в репортажа на Антония Яворова.

fallback
Още от България
fallback