fallback

Важни решения за БСП поставят въпроса какво ще прави Корнелия Нинова на изборите

20 формации от лявото пространство ще взимат в коалиция решенията за управлението на България

05.09.2024 | 18:41 Автор: Елеонора Танева

Централната избирателна комисия със свое решение вписа Атанас Зафиров като представляващ коалицията "БСП за България". Решението беше обжалвано от Корнелия Нинова и упълномощените от нея Иван Ченчев и Георги Свиленски пред съда, който днес отхвърли тяхното искане.

"Наистина е абсурдно хора, които са изключени от партията да имат каквито и да е основания и претенции към партията. Всякакво подобно поведение граничи с престъпно наказание", коментира Атанас Зафиров. 

Днешното решение на магистратите не е окончателно и ще бъде обжалвано пред ВАС, обявиха Ченчев и Свиленски. Според тях то се отнася за сега съществуващата коалиция "БСП за България", а не за предстоящия вот. 

"Решението на съда е пределно ясно. Представляващ БСП е Атанас Зафиров", категоричен беше Борислав Гуцанов.

Обединение в ляво

Решението идва в деня, в който БСП с коалиционно споразумение обедини левите партии за предстоящите предсрочни избори. Левицата подписа споразумение с още 20 партии за явяване в обща коалиция на предсрочните парламентарни избори под името "БСП - обединена левица".

"От днес сме голямо ляво обединение с партньори, всички решения ще взимаме в рамките на нашата голяма коалиция", каза след учредяването Атанас Зафиров.

"Най-накрая след 10 години, след изпиване на горчивата чаша истина сме обединени заедно и има алтернатива на управление на България, да излезем от това дъно, където се намираме", заяви Гуцанов.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

fallback
Още от България
fallback