Година от потопа в Царево: Държавата е изплатила едва половината от парите за щетите

С курбан за здраве и заупокойна молитва почетоха жертвите от бедствието

05.09.2024 | 14:18 Редактор:

Царево днес скърби. В двора на храма започна раздаването на курбан за здраве, а преди това със заупокойна молитва се почете паметта на четирите жертви от голямото бедствие. Местните казват, че година по-късно се чувстват по-спокойни. Държавата и общината възстановиха два моста, в момента се възстановяват и двата язовира.

На 5 септември 2023 година приливната вълна от падналия 300 литра на квадратен метър дъжд разруши моста, който води към кв. "Василико". В този момент районният прокурор Мария Москова и дъщеря ѝ д-р Даниела Йорданова са били в автомобила си, който придошлата вълна от реката отнесла в морето. Загинали са и двама мъже. Днес мостът е възстановен, но спомените са болезнени. 

"Настина беше много ужасно тук в Царево. Голям потоп беше. Сега всичко е нормално, надяваме се да няма повече такива неща в нашия град", каза жителят на Царево Кирил Димитров.

"В доклада ясно е отбелязано, че сме били свидетели на 500-годишната вълна, така че проектантите са се съобразили с огромното количество дъжд, а и всички наблюдаваме категоричната промяна на времето. Всяка година по същото времето в началото на септември валежите са интензивни", заяви кметът на Царево Марин Киров.

Една година по-късно на къмпинг Арапя нищо не напомня за природното бедствие, но на 5 септември миналата година десетки каравани бяха отнесени в морето Часове на ужас изкараха почиващите тук. Само преди три дни отново пороен дъжд върна страховете на къмпингуващите край Царево. 

"Онзи ден като беше дъждът отново спомените се връщат. Седиш, следиш водата докъде се качва", сподели къмпингуващият на "Арапя" Пламен Савов.

Днес, година по-късно, в храма местните се помолиха за здраве и благоденствие.

От общината в Царево казват, че получената помощ от държавата за справяне с последиците от наводненията е 40 млн. лв. при необходими 80 млн. лв. Все още не са възстановени средствата, които общината е изразходвало в първите дни след бедствието.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка, архив: БГНЕС