fallback

ПП-ДБ: ВСС е нелегитимен да избере нов главен прокурор

"Този състав отказа да освободи Иван Гешев своевременно", каза Надежда Йорданова

05.09.2024 | 13:46 Автор: Беатрис Младжова

След повече от час бурни дебати в пленарната зала, парламентът отхвърли предложението на ПП-ДБ Бойко Рашков да оглави Комисията за контрол над службите за сигурност. Предложението беше отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане".

От ПП-ДБ междувременно заявиха, че сегашният Висш съдебен съвет е нелегитимен да избира нов главен прокурор, който да бъде начело на държавата през следващите 7 години.

"Призоваваме Висшият съдебен съвет да не прави това. ВСС е с изтекъл мандат, няма демократична легитимност да избира нов главен прокурор за следващите 7 години на България. Същият този ВСС, в този състав, причини Иван Гешев като главен прокурор. Същият този състав на ВСС отказа да го освободи своевременно", заяви депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова.

"Считам, че няма юридически пречки за провеждането на такава процедура. Разбира се, самата процедура следва да изпълни изискванията на закона за необходимия кворум, мнозинство след това и впоследствие указ от страна на президента. Може би има основание в това, което г-жа Йорданова казва, но това са политическите аргументи, неслучайно акцентирам върху юридическата част", посочи преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев.

fallback
Още от България
fallback