Депутатите обсъждат продажбата на оборудване на АЕЦ "Белене" на Украйна

В дневния ред са и промените в Закона за личната помощ

05.09.2024 | 08:27 Редактор:
Натоварен ден за депутатите.
Натоварен ден за депутатите.

Проект на решение, свързан с продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене" на Украйна, обсъжда Народното събрание (НС). Депутатите ще обсъдят на първо четене и промени в Закона за гражданската регистрация, които имат за цел да сложат край на т.нар. "изборен туризъм".

Проектът на решение за АЕЦ "Белене" е внесен от ГЕРБ и ДПС. С него се възлага на министъра на енергетиката да проведе преговори с украинския енергиен министър  с цел продажбата на оборудването, предназначено за проекта за атомна централа на площадката в Белене. Проектът изисква актуализиране на изготвената през август миналата година пазарна оценка на оборудването с дълъг цикъл на производство, собственост на Националната електрическа компания.

Внесените от "Възраждане" промени в Закона за гражданската регистрация предвиждат създаването на комисия, която да извършва проверка на адреси, за да се установява дали има злоупотреба с фиктивни регистрации.

В мотивите си от партията посочват, че порочната практика особено се проявява преди избори, когато на един адрес се увеличава драстично броя на регистрираните, което е предпоставка и за изборни измами. Законопроектът дава възможност на собствениците на недвижими имоти да изискват заличаване на адресната регистрация на лица, които вече не живеят на него, но не са се дерегистрирали.

В програмата на депутатите са и първо четене на промени в Закона за личната помощ, внесени от "Възраждане" и в закона за семейните помощи за деца, внесени от БСП. Социалистите предлагат еднократна помощ от седем минимални заплати за всяко новородено второ или трето дете на работещи и осигурени минимум за две години назад родители, информира БНР.

С промените, внесени от "Възраждане" в Закона за личната помощ, се предлага лична помощ да могат да получават и лица, които нямат решение на ТЕЛК, но да с влошено здравословно състояние и имат нужда от чужда помощ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)