Над 4300 души вече ползват пациентското си досие без електронен подпис

Информацията в приложението обхваща периода от 2020 г. до момента

04.09.2024 | 19:14 Редактор:

Над 4300 души вече имат достъп до пациентското си досие без електронен подпис. Това съобщи здравният министър Галя Кондева. От услугата може да се възползва всеки на специално обособени за това пунктове в областните градове. В София те са четири. 

Информацията в приложението обхваща периода от 2020 година до момента. Последната фаза, която включва още услуги ще струва 8 милиона лева, а до края на годината и личните лекари трябва да имат достъп до досиетата на пациентите си.

"До края на месеца очакваме допълнителни услуги като информация за профилактични прегледи, известия ще получават гражданите кога трябва да отидат на профилактичен преглед, имат ли издадено направление, имунизации кога трябва да си направят. Идеята на кампанията е тази, че допреди нейното организиране, получаването на тези данни беше единствено възможно чрез електронен подпис, който трябва да притежава самият гражданин, за да може да си изтегли досието. Сега чрез тази кампания ние позволяваме сдвояване на място и реално този процес вече работи в цялата страна", поясни служебният министър на здравеопазването Галя Кондева.

Снимка: пресцентър на Министерството на здравеопазването