Откриха шарка по дребните преживни животни в ямболското село Войника

Заболяването е установено в обект със 135 овце, съобщиха от БАБХ

04.09.2024 | 17:51 Редактор:
Огнище на шарка в Ямболско.
Огнище на шарка в Ямболско.

Огнище на шарка по дребните преживни животни в село Войника, общ. Стралджа, област Ямбол, констатира Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Заболяването е установено в животновъден обект със 135 овце.

На 02.09.2024 г. е постъпил сигнал в Областната дирекция за промяна в здравословното състояние на отглежданите в обекта животни. Официалният ветеринарен лекар незабавно е взел проби за лабораторен анализ и от същата дата обектът е поставен под възбрана за ограничаване на движението от и към него. Пробите са изследвани в Изпитвателната лаборатория "Екзотични и особено опасни инфекции" към НДНИВМИ, София. Анализът е потвърдил наличие на шарка по дребните преживни животни.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влиза с. Войника, общ. Стралджа, обл. Ямбол.

Определена е 10-километрова наблюдавана зона около огнището, в която влизат селата Недялско, Богорово, Първенец, Люлин, Правдино, Александрово, Поляна, Каменец, Саранско, Тамарино и Леярово, общ. Стралджа, обл. Ямбол; в общ. Средец, обл. Бургас – с. Зорница.

Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство – хуманно умъртвяване и обезвреждане на всички заразени и контактни дребни преживни животни в обекта. Предстои осъществяване на епизоотично проучване и провеждане на областни и общински епизоотични комисии на територията на ОДБХ Ямбол и ОДБХ Бургас.

Животновъдът подлежи на обезщетяване за претърпените загуби, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД). Заболяването не представлява опасност за хората, но при разпространение нанася значителни икономически щети, посочиха от БАБХ.

Снимка: pixabay