Изкъпаха Паметника на Съединението в Пловдив с 15 литра шампоан с лавандула

Градът се готви да посрещне 6 септември

04.09.2024 | 14:09 Редактор:

Страната се готви да отбележи 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Център на събитията е Пловдив. Подготовката за празника започна с миене на емблематичния паметник в сърцето на града и смяна на всички 400 знамена на входно-изходните артерии.

Два дни преди 6 септември алпинисти почистиха Паметника на Съединението и района около него в центъра на Пловдив, където ще се проведе и официалната церемония. 

"По традиция, както всяка година, измиваме Паметника на Съединението, който е емблематичен за град Пловдив. Използваме 15 л шампоан, тази година с аромат на лавандула, и около 2 тона вода", заяви директорът на ОП "Чистота" Десислава Георгиева.

А за пловдивчани Съединението е повече от празник на града. 

"Единственият външнополитически акт, който е направен само и единствено от българските граждани - да съединим разединена България", сподели гражданин на Пловдив.

Преди 139 години Пловдив отстъпва на София правото да бъде столица.

"Програмата е много плътна, пълна със събития. На площад "Стефан Стамболов" ще има концерт на Мери Бойс Бенд. Ще има възстановка на Римския стадион на събитията от Съединението. Надявам се да имаме посещения не само от българи, а и от хора от цял свят, защото този празник е за всички нас", посочи кметът на Пловдив Костадин Димитров.

Кулминацията на празника е тържествената заря-проверка на площад "Съединение".

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС