fallback

С нападки вместо нови цели депутатите се върнаха обратно на работа

Предстои им да излязат и в предизборна почивка

04.09.2024 | 13:41 Автор: Беатрис Младжова

Старт на новия политически сезон. Депутатите се върнаха обратно на работа след ваканцията, но за кратко, защото им предстои да излязат и в предизборна почивка.

По пътя към новата пленарна сесия партиите вместо да поставят нови задачи, които да свършат, отчетоха проблемите. От ГЕРБ-СДС обърнаха внимание на политическия разпад. 

"Да не превръщат вътрешнопартийните си проблеми за проблем на цялата държава и общество. Едва ли от предстоящата сесия на НС може да се очаква много. Отново не успяхме да разчетем вота на българските граждани. Това е причината поради която нито успяхме да съставим мнозинство, нито успяхме да излъчим редовно правителство. Този провал е общ", заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова.

От "Възраждане" не спазиха традицията за декларация. 

"Ние ще нарушим тази неписана парламентарна традиция и ще говорим в нашата декларация не за държавата, а за един човек от държавата, защото държавата са хората. Един български гражданин вече почти 2 години гние в чужди затвори", посочи председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Депутатите си размениха и обвинения

И от търсенето на помощ към търсенето на лична отговорност за политическата криза в страната. 

"Кирил Петков лично опарапети третия мандат. Защо ли, защото беше постигнато политическо съгласие за правителство без участието на ДПС и ГЕРБ. Вторият виновник се казва Бойко Борисов, който твърдеше, че трябва да се мисли държавнически, но за сметка на това се оказа, че по-силен е първичният му страх от новото начало, което да не доведе до стария му край", посочи депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

БСП видяха много декларации, а малко действия. 

"Ние сме на прага на пълен разпад на държавността. Е как да гласуват българските граждани, каква е ползата от подобни парламенти", коментира председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов.

А дали има полза или не, едно е ясно - на 50-ото НС му остават още само три седмици живот. След това депутатите се отправят към предизборни обиколки.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback