fallback

Искането на "Възраждане" и ИТН за референдум за лева беше отхвърлено от депутатите

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС гласуваха "против"

04.09.2024 | 13:04 Автор: Деси Николова

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът отново отхвърли предложението за референдум срещу въвеждането на еврото. Предложението беше направено от партиите "Възраждане" и "Има такъв народ", които настояват за допитване с въпроса: "Съгласни ли сте българският лев да остане единствената официална валута в България до 2043 година?"

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов посочи аргументи срещу еврото. 

"Истината е, че към настоящия момент ситуацията е следната: Европейският съюз не се развива. Европейският съюз е вреден в този си вид, в тази си форма. Ние много пъти сме казвали, че ако той не бъде реформиран, трябва да има референдум за напускане", каза Костадинов.

От своя страна Мартин Димитров обясни защо е гласувал против искането за референдум.

"Вече е ясно за всички български граждани кои са "Възраждане". Това са тези, които искат БРИКС, това са тези, които искат напускане на Европейския съюз, това са тези, които са в Москва по-често, отколкото в България", коментира депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров, цитиран от БНР.

Подобно искане на партия "Възраждане" вече беше отхвърлено от предишното Народно събрание, чието решение беше потвърдено и от Конституционния съд.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback