fallback

Влакове ще прелитат през страната с до 160 км/ч по договор на МТС

Стойността на подвижния състав е 511,4 млн. лева

04.09.2024 | 12:11 Автор: Беатрис Младжова

В присъствието на министър-председателя Димитър Главчев беше подписан договор за доставка на 20 електрически мотрисни влака, финансирани със средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Възложител на договора е Министерството на транспорта и съобщенията, а изпълнител - консорциум "Шкода Транспортейшън и Шкода Вагонка". Стойността на подвижния състав е 511,4 млн. лева, а срокът за доставка е 2 години, съобщиха от Министерския съвет.

Мотрисите ще обслужват пътниците по най-дългите жп направления в страната - София-Бургас, София-Варна и София-Русе. В договора за доставка са включени поддръжка за срок от 15 години и обучение на персонал. Подвижният състав е с капацитет от минимум 300 седящи места и скорост до 160 км/ч.

Премиерът Главчев поздрави всички, работили за осъществяването на договора. Министър-председателят припомни, че нови влакове не са купувани от 20 години и изтъкна, че има възможност с анекс да се купят още 5 мотрисни влака.

Договорът за доставка на нови влакове е съществена крачка в развитието на националната железница и на жп транспорта като цяло, заяви министърът на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова. Главният оперативен директор на "Шкода" Петър Новотни изрази увереност, че влаковете ще бъдат доставени навреме и с очакваното качество. Заместник-ръководителят на посолството на Чешката република Ян Индржих каза, че българите ще оценят комфорта, скоростта и дизайна на новите влакове.

Снимка: Министерски съвет

fallback
Още от България
fallback