fallback

Удължават бедственото положение в Стралджа заради безводието

Жителите на 20 села от общината са без вода

04.09.2024 | 09:20 Автор: Беатрис Младжова

Частичното бедствено положение в Стралджа продължава заради безводието в общината. В средата на юли кметът Атанас Киров обяви извънредна ситуация и от тогава е в сила Общинският план за защита при бедствия. 

Липсата на достатъчно количество вода в резервоарите, както и многобройните  аварии по водопроводната мрежа оставят всекидневно жителите на 20 села от общината без вода. Местното ВиК – дружество разполага с един единствен багер за да се справи с десетките аварии, подчерта зам.-кметът Гроздан Иванов.

"Ние сме ангажирали три допълнителни машини, които работят на терен всеки Божи ден и пак не можем да се оправим, ако трябваше ВиК сами да се оправят не знам докъде щяха да я докарат", каза Иванов.

Търсят се и нови водоизточници, но процедурите са изключително дълги и тромави. Срокът на бедственото положение е до края на тази седмица и при необходимост областният управител Николай Костадинов ще го удължи, тъй като това е единствения начин на общината да бъдат предоставени средства за покриване на разходите в кризисната ситуация, предаде БНР.

"При такова частично бедствено положение те имат право да предявят тези разходи пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии", поясни Костадинов.

Снимка: Pixabay

fallback
Още от България
fallback