fallback

"Да, България" ще остане в коалиция с "Продължаваме Промяната"

След изборите ще бъде даден старт на нови преговори за политическо споразумение

03.09.2024 | 22:33 Автор: Беатрис Младжова

"Да, България" излезе с позиция относно решението си дали да остане в коалиция с "Продължаваме Промяната". Ето и текста от съобщението:

На предсрочните парламентарни избори на 9 юни 2024 г. ПП-ДБ загуби половината от своите избиратели. Нещо повече, това беше поредният резултат, който показва оттегляне на подкрепа. За "Да, България!" това беше ясен сигнал, че настоящата формула на политическо представителство на демократичната общност в център-дясното пространство има нужда от много сериозно преосмисляне. 

Ако тази тенденция продължи без истинско обновяване, ние няма да бъдем в състояние да изпълняваме ефективно основната си политическа мисия: да отстояваме геополитическата ориентация на страната във всички измерения, да налагаме дневен ред на последователна модернизация и демократизация и да гарантираме върховенството на правото и добрата бизнес среда.

България има нужда от прекратяване на политическата криза, формиране на смело, антикорупционно и реформаторско правителство. Всичко това може да се случи единствено ако ние си поставим амбициозни електорални цели.

Националният съвет на "Да, България!" реши:

Дава мандат на Изпълнителния съвет за сключване на предизборно споразумение за съвместно участие в изборите за 51-во Народно събрание на "Да, България!" в коалиция с "Продължаваме Промяната" и "Демократи за силна България".

Поради липса на условия за завършване на процеса по договаряне за ново дългосрочно политическо споразумение сега, след изборите ще бъде даден нов мандат за преговори за такова споразумение, включително въз основа на резултатите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback