fallback

ДПС по стъпките на НДСВ: Партиите-двойници, които отклоняват гласове

Законът не позволява в надпреварата за вота да участват партии с еднакви имена

03.09.2024 | 18:42 Автор: Искра Ангелова

Изборният кодекс не допуска партии с еднакво име или абревиатура да се регистрират за вота. Забраната беше приета след превратния опит от далечната 2001 година. Тогава в интегралната бюлетина хората имаха възможност да гласуват за Коалиция "Симеон Втори", също за "Национално обединение за цар Симеон". И двете - различни от оригинала НДСВ с лидер Симеон Сакскобургготски.

Годината е 2001. Изборите за 39-ото Народно събрание са спечелени от "Национално движение Симеон Втори", по-познато като НДСВ. А едно депутатско място дели политическата формация от мнозинството в парламента.

Причината е, че в надпреварата участват още две партии с близки имена - Коалиция "Симеон Втори" и "Национално обединение за цар Симеон". Те взимат общо близо 5%, или около 260 хиляди гласа.

"Тогава бях член на ЦИК. Спомням си случката, ЦИК нямаше какво да направи. Идваха със съвсем редовни документи коалиции и партии, регистрираха се и се случи това, което се случи. Тези две партии може би отнеха гласове, защото хората са си мислели, че гласуват за Царя, гласувайки за по-малките партии, а всъщност не е било така", коментира дългогодишният зам.-председател на ЦИК проф. Михаил Константинов.

Двете крила на ДПС имат "ДПС" в името си

Един от първите членове на НДСВ си спомня, че т.нар. "дублиращи партии" са объркали избирателите им.

"Тази схемичка - да се направят паралелни партии, които са с близки букви и имена в заглавието на съответната партия да се опитат да заблудят хората и да гласуват за тях, това се получи. В резултат на това бяхме принудени да направим едни коалиции, които после изиграха своята роля. Опарили се от тази дейност, направихме промени в закона за избор на народни представители", спомня си един от създателите на НДСВ- Олимпи Кътев.

Закон, който не позволява в надпреварата за вота да участват партии с еднакви имена. Промяна, която може да се окаже проблем и днес за някои политически формации.

"Двете крила на ДПС в момента имат "ДПС" в наименованието на съответната коалиция. Така че ще има проблем. ЦИК, когато регистрира двете партии, може да окаже евентуално някоя от тях да си промени леко названието", допълни Константинов.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback