fallback

Спомен за Иван Гарелов: Мистър "Панорама" предсказа спиралата от избори

Журналистите трябва да водят битка за истината до последно - в това вярваше доайенът в професията

03.09.2024 | 13:43 Автор: Елеонора Танева

След дълго боледуване на 81-годишна възраст почина доайенът в българската журналистика Иван Гарелов. В средата на месец юли той претърпя тежък инцидент и прекара последните си месеци в болница "Пирогов".

Голяма част от професионалния път на Иван Гарелов премина в Българската национална телевизия. Започна като репортер през 1972 година. Популярност придобива като водещ на публицистичното предаване "Панорама". В продължение на 21 години часът и мястото на срещата са известни. Оттам идва и прозвището му Мистър Панорама. 

През годините работи в различни медии, от 2011 г. организира и годишните награди за телевизионна журналистика "Свети Влас". През 2017 г. става медиен съветник в служебното правителство на Огнян Герджиков, по-късно е освободен от поста. Автор е на редица документални филми. 

До последно той издаваше книги и анализираше събитията у нас и по света. С особен интерес следеше случващото се в Близкия изток.

"Най-кратко за истината за палестинския народ: когато един народ осъзнае своята кауза, има силна военно-политическа организация и е единен, той няма начин да не победи в даден момент", каза в интервю на 25 май 2024 г. пред "Опорни хора" Иван Гарелов. 

В едно от последните си интервюта за Bulgaria ON AIR - на 10 април 2024 г., в "Денят ON AIR", Иван Гарелов предсказа, че България ще продължи да се върти в изборна спирала.

"Цялата тази кампания и разкритията е остра битка, вече е трудно да си помислим, че като минат изборите, те пак ще продължат сглобката. Напротив, ще продължи до следващи избори. Всякакви изненади можем да очакваме, поради това, че падат авторитети, от друга страна нахълтват нови имена със стари лица", каза тогава журналистът.

Иван Гарелов обичаше живота, а сърцето му туптеше в гръцки ритми. И вярваше, че журналистите трябва да водят битка за истината до последно. 

"Дълъг е пътят към доверието и много къс пътят към омразата. Това трябва да знаем и да пазим доверието", призова легендата в българската журналистика. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

fallback
Още от България
fallback