"Часът и мястото на срещата са известни": Иван Гарелов - легендата на българската журналистика

21 г. той води "Панорама"

03.09.2024 | 10:07 Редактор:
Иван Гарелов беше отдаден на журналистиката в България.
Иван Гарелов беше отдаден на журналистиката в България.

На 81-годишна възраст ни напусна емблемата в българската журналистика - Иван Гарелов. Той почина след продължителна кома, вследствие на инцидент в курорт. 

Иван Стефанов Гарелов е роден на 6 февруари 1943 г. в село Смилец, област Пазарджик. Завършил е Софийския държавен университет със специалност "журналистика".

Мистър "Панорама"

През 1972 г. започва работа в Българската телевизия като репортер, след което в продължение на 21 години води политическо-информационното предаване "Панорама“. От него остава в историята на журналистиката с фразата "Часът и мястото на срещата са известни".

Включва се активно в пропагандната кампания на "Възродителен процес", проявявайки се с "настървените“ си репортажи от границата по време на насилственото изселване на етническите турци през лятото на 1989 г. В БНТ създава и популярното за времето си вечерно публицистично предаване "Екип 4".

През 2017 г. става медиен съветник в правителството на Огнян Герджиков, по-късно е освободен от поста. През 2021 г., в интервю за "Панорама", Гарелов споделя, че е отстранен от поста по желание на Бойко Борисов.

Агент "Талев"

През 2008 г. Комисията по досиетата обявява, че между 1967 и 1969 г. Гарелов е работил в Първо управление на Държавна сигурност, а след 1970 г. е нещатен сътрудник на службите.[16] Агентурният му псевдоним е бил "Талев". По-специално той е изпълнявал ролята на разузнавач от 1967 г., като през 1968 г. е минал курс за квалификация в СССР.

Източник: Уикипедия

Снимка: БГНЕС