Пресъхнали язовири и воден режим в 12 населени места в област Варна

Основният проблем за общините това лято е сушата

03.09.2024 | 09:54 Редактор:
Общината не разполага с техника, за да почисти деретата.
Общината не разполага с техника, за да почисти деретата.

Въведоха воден режим в 12 населени места в област Варна. Основният проблем за общините това лято е сушата - високите температури и липсата на дъжд, което доведе до пресушаване на язовирите, съобщиха от Областна администрация - Варна след заседание на Областния съвет за намаляване риска от бедствия.

В редица населени места вода има по 2 часа на ден. ВиК Варна е депозирало в Министерски съвет доклад, в който се посочва, че най-сериозен проблем с безводието има в общините Аксаково, Аврен и Долни чифлик. Дружеството търси помощ от държавата за реализиране на конкретни дейности за преодоляване на кризата. Към Министерството на регионалното развитие и благоустройството е подаден списък с обекти, на територията на общини от област Варна, които се нуждаят от финансиране, за да се разрешат трайно проблемите с безводието.

4 са язовирите на територията на община Вълчи дол, които са изцяло сухи, а останалите са с много ниски водни нива. Общината не разполага с техника и със средства, за да почисти деретата.

Снимка: pixabay