fallback

Соломоновско решение на ЦИК за двете ДПС-та: Избирателите ще решат

Казусът засегна други партии, които се наложи да изчакат доста пред Централната избирателна комисия

02.09.2024 | 18:40 Автор: Вяра Димова

Напрежение в първия ден, в който партиите могат да внесат документи си за изборите. Конфликтите в ДПС се пренесоха в Централната избирателна комисия (ЦИК), където двете групи - на Пеевски и на Доган, опитаха да подадат заявления за участие във вота още рано сутринта.

Борбата за името на обаче постави ЦИК в безпрецедентна ситуация - как да ги регистрира. В крайна сметка се стигна до решението двете крила на Движението да бъдат записани.

"Първи ще регистрираме ДПС с лидер Ахмед Доган за предстоящите избори", заяви Валентин Тончев.

Оказа се обаче, че Делян Пеевски вече е подал документите за вота онлайн. Това обяви самият той по имейл, разпратен до медиите снощи. В него председателят на ДПС обявява, че е регистрирал Движението под името ДПС-Ново начало.

Малко преди часовникът да отброи 09:30 ч. и регистрациите да започнат официално, приближени съпартийци до Ахмед Доган влязоха, за да подадат документи. Както на входовете на ЦИК, които бяха окупирани цяла нощ от двете фракции, така и около масата за регистрации се настаниха хората на Доган и тези на Пеевски. 

Извънредният развой на събитията не позволи на ЦИК да започне с регистрациите. Комисията се оттегли на заседание, за да търси решение на проблема. Така часове по-късно изборният орган реши да допусне документи и от двете групи. 

"Часът ще бъде един и същ, няма да има поредност", обяви Димитър Димитров от ЦИК.

Двете фракции на Движението ще се явят в коалиция - всяка, състояща се от три партии. 

"Регистрирахме коалиция Движение за права и свободи – Ново начало. Явяваме се с двама коалиционни партньори – партия "Български глас" и партия "Новите лидери", обяви Искра Михайлова.

"Нашата политически сила ще бъде в коалиция от три партии. Ние ще участваме с абревиатурата ДПС на тези избори - Демокрация, права и свободи", уточни Джевдет Чакъров.

От ситуацията си изпатиха и други партии, дошли да се регистрират за вота.

"Изчакахме час и си тръгнахме. След като излязат, ще трябва да отворят вратите пак, затова сме тук", коментира Христо Дунчев от партия "Зелените".

В крайна сметка в късния следобед вратите на ЦИК все пак се отвориха за регистрации за чакащите партии.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров. 

fallback
Още от България
fallback