fallback

ЦИК отложи регистрацията за изборите на двете крила на ДПС

Ще се проведе извънредно заседание по казуса

02.09.2024 | 10:30 Автор: Беатрис Младжова

Централната избирателна комисия към момента отлага регистрирането, на която и да е от двете фракции в ДПС. ЦИК се събира на извънредно заседание. То ще започне от 10:30, а причината е именно положението, което се създаде и за което имаше наченки от предишните дни.

Пред ЦИК има представители на двете структури на ДПС - тази около Ахмед Доган и другите около Делян Пеевски. Има и много полиция. Положението в първия ден от дните за регистрации е нестандартно. 

Това се дължи на две причини - БСП и ДПС. Миналата седмица централното ръководство изключи на ДПС изключи санкционирания по "Магнитски" Пеевски от партийните структури. От няколко дни насам, но по-забележимо от вчера, около ЦИК се разположиха поддръжниците както на Доган, така и на Пеевски, а в късните часове дойде и съобщение от Пеевски, че е създадена партията ДПС-Ново начало и се е регистрирала онлайн за изборите.

Между 9 и 9:30 часа днес двете групи, които гравитират около ДПС, влязоха в ЦИК, като на масата за регистрации първо се настани тази около Ахмед Доган, малко след това дойдоха поддръжниците на Пеевски, които сами си донесоха столове и се настаниха около масата с представителите на ЦИК. Около 9:30 се стигна и до известно напрежение пред входа на ЦИК заради хора, които се опитваха да влязат вътре заради регистрациите.

Сходна е ситуацията и в БСП, макар и малко по-различна. В началото на лятото бившият председател Корнелия Нинова подаде оставка, която бе приета от Националния съвет на партията. Новият ръководител на БСП е Атанас Зафиров. Решението за това обаче не е взето на конгреса на Съвета и затова Корнелия Нинова смята, че в нея остават правомощията да регистрира партията за изборите.

Тя е упълномощила приближените си Георги Свиленски и Иван Ченчев. На този фон временното ръководство в лицето на Атанас Зафиров определя тези опити като провокации и нелегитимни начини за регистрация.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback