ЦИК отложи регистрацията за изборите на двете крила на ДПС

Ще се проведе извънредно заседание по казуса

02.09.2024 | 10:30 Редактор: Беатрис Младжова
ЦИК отложи регистрацията за изборите на двете крила на ДПС
ЦИК отложи регистрацията за изборите на двете крила на ДПС

Централната избирателна комисия към момента отлага регистрирането, на която и да е от двете фракции в ДПС. ЦИК се събира на извънредно заседание. То ще започне от 10:30, а причината е именно положението, което се създаде и за което имаше наченки от предишните дни.

Пред ЦИК има представители на двете структури на ДПС - тази около Ахмед Доган и другите около Делян Пеевски. Има и много полиция. Положението в първия ден от дните за регистрации е нестандартно. 

Това се дължи на две причини - БСП и ДПС. Миналата седмица централното ръководство изключи на ДПС изключи санкционирания по "Магнитски" Пеевски от партийните структури. От няколко дни насам, но по-забележимо от вчера, около ЦИК се разположиха поддръжниците както на Доган, така и на Пеевски, а в късните часове дойде и съобщение от Пеевски, че е създадена партията ДПС-Ново начало и се е регистрирала онлайн за изборите.

Между 9 и 9:30 часа днес двете групи, които гравитират около ДПС, влязоха в ЦИК, като на масата за регистрации първо се настани тази около Ахмед Доган, малко след това дойдоха поддръжниците на Пеевски, които сами си донесоха столове и се настаниха около масата с представителите на ЦИК. Около 9:30 се стигна и до известно напрежение пред входа на ЦИК заради хора, които се опитваха да влязат вътре заради регистрациите.

Сходна е ситуацията и в БСП, макар и малко по-различна. В началото на лятото бившият председател Корнелия Нинова подаде оставка, която бе приета от Националния съвет на партията. Новият ръководител на БСП е Атанас Зафиров. Решението за това обаче не е взето на конгреса на Съвета и затова Корнелия Нинова смята, че в нея остават правомощията да регистрира партията за изборите.

Тя е упълномощила приближените си Георги Свиленски и Иван Ченчев. На този фон временното ръководство в лицето на Атанас Зафиров определя тези опити като провокации и нелегитимни начини за регистрация.

Снимка: БГНЕС