ЦИК ще реши кое ДПС е легитимно за вота - на Ахмед Доган или на Делян Пеевски

Важни са печатът, името на партията, кой е председател

01.09.2024 | 18:48 Редактор: Елеонора Танева

Броени часове остават до началото на регистрацията на партиите и коалициите за предстоящия вот на 27 октомври. Най-нетърпеливи се оказаха от ДПС, но разделени на два лагера. Едните, лоялни на Ахмед Доган, а другите на Делян Пеевски.

Кое ДПС ще бъде първо в ЦИК. Основните притеснения са да не се стигне до сблъсъци, когато единият от двата лагера трябва да влезе и да се регистрира за участие на изборите. Според правилата на ЦИК партията, която е регистрирана в регистъра на СГС, вписано не по-рано от 27 август, е тази която може да се впише, печатът на партията също трябва да е одобрен спрямо регистъра и да има одобрено пълно и кратко наименование.

"Нашите младежи, автентичните младежи на ДПС днес се настаниха необезпокоявани, без конфронтации, без присъствието на други политически партии, субекти или хора които се представят като някакви алтернативи, реплики на ДПС", каза независимият депутат Валентин Тончев.

"Всеки опит това да бъде подменено, няма как да стане. Хората са от петък, вижда се на камерите. Не искаме никакво напрежение. Това кой колко гласове ще има, живот и здраве, ще се види на 27-ми октомври", заяви членът на ЦОБ на ДПС Радослав Ревански.

В регистъра на политическите партии на Софийски градски съд ДПС фигурира като "Движение за права и свободи" с председатели Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Печатът на партията беше сменен от почетния председател Ахмед Доган. Очаква се и решение на патентното ведомство до което приближените на Доган са подали искане за запазване на марката.  

"Тези смени са нелегитимни. Щом аз като член на Централното оперативно бюро ужким съм изключен, не съм. Аз съм избран напълно законно от Централния съвет, и всякакъв опит да има нелегитимно решение стана ясно. Това ще го кажат юристите, аз мога да кажа, че има едно ДПС и има един лидер на ПГ. Той се казва Делян Пеевски. Останалите са независими народни представители", категоричен е Ревански.

"ДПС е на нашия лидер д-р Ахмед Доган с председател Джевдет Чакъров, който утре с Джейхан Ибрямов ще присъстват пред ЦИК, след като сме си запазили първи ред и ще се регистрираме за самостоятелно участие на изборите на 27-ми октомври", даде заявка Валентин Тончев от ДПС на Ахмед Доган.

Крайният срок за регистрация на партиите и коалициите е 11 септември.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

Снимка: БГНЕС