Бум на случаите на вирусни ангини и ентеровируси при децата

"Не е необходимо да се избързва с даването на антибиотици", посъветва педиатърът д-р Валентин Точков

01.09.2024 | 13:49 Редактор: Вяра Димова

Отчита се повишаване на случаите на вирусни ангини и ентеровируси, отчитат педиатрите през летния сезон у нас. Децата се разболяват на морето и по време на летните ваканции. 

В момента педиатрите отчитат повишени случаи на херпангина. В болницата във Велико Търново също има хоспитализирани деца с такава диагноза. Заболяването започва  с  внезапна висока температура, а по небцето се появяват малки мехурчета. 

"При тези вирусни ангини не е необходимо да се избързва с даването на антибиотици. Моята практика доказва, че голяма част от децата със симптоматично лечение преминават оплакванията и в рамките на пет-шест дни се излекуват", каза началникът на Отделението по педиатрия на МОБАЛ – Велико Търново д-р Валентин Точков.

5-годишният Дани все още боледува често, докато изгради имунитет. Това лято е бил приет в болница с усложнена вирусна инфекция.

"Поне два пъти през годината боледува от ангини", сподели баща му Пламен Хаджирачев.

"При децата с високи температури, отпадналост, когато има съчетание с повръщане, и с диарични изхождания, характерни за вируса и не могат да приемат медикаменти през устата, се налага болнично лечение. Процентът не е голям - 10-20% от децата могат да постъпят в болница. Притеснението е обяснимо при родителите, защото високите температури при малките деца могат да доведат до фебрилни гърчове", обясни д-р Точков.

За профилактика срещу вирусните инфекции много родители залагат на спорта, разходките на открито и на природните имуностимуланти.

В случай, че детето се разболее, медиците съветват още при първите симптоми на инфекцията да се потърси лекарска помощ.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.