Част от приближените на Ахмед Доган остават в "Бояна"

Охраняемият периметър беше разширен от органите на реда, за да се предотвратят сблъсъците от вчера

31.08.2024 | 18:33 Редактор: Вяра Димова

Продължава напрежението пред сараите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в "Бояна" и пред лятната резиденция в Росенец. И двата имота осъмнаха със засилено полицейско присъствие. Привържениците на Доган нощуваха в палатки пред сараите в софийския квартал и играха хоро пред полицаите, но и това не им помогна да бъдат допуснати до сараите. Плътен полицейски кордон от жени възпрепятстваше достигането им до зимната резиденция в "Бояна".

Трети ден приближените на Ахмед Доган са пред така наречените зимни сараи в Бояна и питат защо не ги допускат да влязат в резиденцията. 

"Докато ДПС е в това положение, ние ще бъдем тук", обяви Илхан Кючук.

От рано сутринта органите на реда бяха образували специален полицейски кордон, а най-отпред бяха застанали жени.  Дали в опит да стигнат до сараите или да ги омилостивят - поддръжниците на ДПС подариха на полицайките рози без бодли. 

За да се предотвратят сблъсъците от вчера, охраняемият периметър беше разширен от органите на реда и поддръжниците на Доган останаха само в началото на улицата, която води към резиденцията. 

"Кой и какво охраняват тук?", попита председателят на ДПС Джевдет Чакъров.

По-късно се отправиха пеша към хотел, използван от Делян Пеевски като резиденция. А след като отново се върнаха при кордона от полицаи и играха хоро пред органите на реда. След него по-голямата част от поддръжниците на почетния председател и полицаите се разотидоха. А сагата със сараите стигна и до вицепрезидента Илияна Йотова. 

"Правоохранителните и правораздавателните органи са в ситуация, в която трябва наистина да издържат много тежък изпит и да докажат на всички нас, че могат да бъдат гарант за правова държава", посочи вицепрезидентът.

От прокуратурата вече са започнали проверка, резултатите от нея ще разберем до месец.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.