fallback

Финансовата тежест на ученическата раница - какво показват сметките?

Учебните помагала не са поскъпнали драстично, споделят търговци

31.08.2024 | 14:47 Автор: Елеонора Танева

С всяко ново началото на учебната година раниците на първокласниците стават все по - тежки, а пособията все по-скъпи. За това сигнализират родители. Въпреки че до 12 клас учебните вече са безплатни, децата се нуждаят от много допълнителни пособия. 

Собственик на книжарница във Враца започва да пълни с нужните пособия раница, която празна е с цена от 89 лева. С тетрадки, химикали, линии аницата става все по-пълна и тежка, а сметката набъбва над 200 лева. 

"5 кг стана. Сметката е 270,60 лв. Разбира се, ако вече има някакви глезотийки, отива и по-нагоре, но това е стандарта. А виждате, че работим на прилични цени", коментира финансовата тежест на ученическата раница Иван Иванов. 

Според него през последните две години цените за учебните помагала са балансирани и не са поскъпвали драстично. Наблюдението му е, че родителите не пестят пари в подготовката за новата учебна година. 

"Вълнувам се, очаквам да ми е интересно в училище. Раницата много тежи", сподели бъдещата първокласничка Вероника. 

В същото време все повече семейства все по-трудно успяват да осигурят всичко необходимо за началото на учебната година. Мая Методиева от сдружението "Прави добро! Бъди добър!" раздава учебни помагала и раници на над 400 врачански семейства. 

"До момента имаме раздадени 31 раници в Малорад, раздаването продължава до 15 септември", сподели Мая Методиева.

Роза е едно от момичетата, което за поредна година е подпомагано от сдружението. Преди няколко дни тя е получила раница с всичко необходимо, за да започне училище. Днес ще получи и дрехи, от които има крещяща нужда, а те също са сериозно перо м семейнию бюджет.

Проучване на Новините ON AIR в Северозапада показа, че стандартната раница и нови дрехи за първия учебен ден излизат на едно семейство около 1000 лева. 

Вижте повече в репортажа на Калин Иванов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback