fallback

44% от българите не могат да си позволят едноседмична годишна почивка

В класацията на Евростат по-назад от нас са само румънците

31.08.2024 | 10:50 Автор: Елеонора Танева

Българите и румънците са на първите две места по данни на Евростат по фактора "неспособност на хората да си позволят едноседмична годишна почивка извън дома". Има значителни неравенства и дисбаланси по този показател сред страните от Европейския съюз.

60% от румънците не почиват, защото не могат да си го позволят, в България този процент е 44, а на трето място е Унгария с 43 на сто.

Сравнително високи са стойностите и за Испания и Италия, където за една трета от населението ваканцията е привилегия. Във Франция и Германия поради финансови затруднения не почиват съответно 25 и 23 процента от запитаните.

В другия край на спектъра е Норвегия, където една 8 на сто от хората са възпрепятствани по икономически причини от пътувания. 84% от нидерландците са почивали поне веднъж през 2022 г., следват Люксембург и Финландия, информира БНР.

На дъното на класацията са България и Румъния с 28 на сто от хората, пътували веднъж през същата година. В чужбина най-много пътуват хората от Люксембург, Белгия, Малта, Кипър и Нидерландия, и обратно - над 70 процента от разходите за туризъм на румънците, гърците и французите са били за местни пътувания.

Снимка: Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback