fallback

Обявиха ваканциите на учениците и датите на матурите

В сила влизат някои промени

30.08.2024 | 18:27 Автор: Беатрис Младжова

Излезе заповедта за ваканциите на учениците през новата учебна година. Есенната ваканция на учениците ще бъде от 31 октомври до 3 ноември, пролетната от 29 март до 6 април, а за дванайсетокласниците - от 4 до 6 април.

В проекта на график, предложен от МОН, се предвиждаше ваканция от 10 последователни неучебни дни за учениците от 1 до 11 клас в периода 12 април – 21 април вкл., а за дванайсетокласниците 5 дни почивка – от 17 април до 21 април вкл. В това разпределение се включваха и почивните дни за Великден.

В процеса на обществено обсъждане надделяха становищата пролетната ваканция да не се обединява с почивните дни за великденските празници. Затова и МОН се съобрази с многобройните предложения за разделянето ѝ от Великден и я измества в дните от 29 март до 6 април, а за дванайсетокласниците - от 4 до 6 април.  

Коледната ваканция ще започне от 21 декември и ще продължи до 2 януари вкл., а междусрочната се измества на 5 февруари. Това позволява и увеличаване на есенната ваканция, която ще бъде от 31 октомври до 3 ноември.

За да се предложи този увеличен брой почивни дни, дните за провеждане на изпити от националните външни оценявания стават учебни за всички ученици. Досега за изпитите в 7 клас по български език и литература и по математика бяха в неучебен ден. През предходната година за първи път националното външно оценяване за 10 клас бе проведено в учебен ден, с което системата се справи без сътресения. Това ще се приложи през учебната 2024/2025 година и за 7 клас, което ще позволи повечето почивни дни през учебния срок.

Наложиха се промени, за да се избегнат недоразумения

В заповедта, с която се определят датите за провеждане на изпитите, е изрично записано, че за учениците в 7 и 10 клас, явяващи се на национално външно оценяване по български език и литература и по математика, учебният ден приключва с тяхното полагане, предаде "Фокус"

Датите за изпити от националните външни оценявания по български език и литература и по математика остават, както бяха предложени в проекта на МОН – съответно 18 и 20 юни (7 клас ) и 13 и 16 юни (10 клас). За четвъртокласниците изпитът по български език и литература ще бъде на 3 юни, а този по математика – на 4 юни. Задължителните държавни зрелостни изпити и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация ще са на 21 и 23 май.

В резултат на постъпилите становища по време общественото обсъждане на проекта на график на учебното време вторият учебен срок за учениците от 1 до 3 клас ще приключи на 2 юни 2025 г., за дванайсетокласниците на 15 май, а за учениците от 4 до 6 клас на 16 юни.  

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback