Обявиха ваканциите на учениците и датите на матурите

В сила влизат някои промени

30.08.2024 | 18:27 Редактор: Беатрис Младжова
Коледната ваканция ще започне от 21 декември.
Коледната ваканция ще започне от 21 декември.

Излезе заповедта за ваканциите на учениците през новата учебна година. Есенната ваканция на учениците ще бъде от 31 октомври до 3 ноември, пролетната от 29 март до 6 април, а за дванайсетокласниците - от 4 до 6 април.

В проекта на график, предложен от МОН, се предвиждаше ваканция от 10 последователни неучебни дни за учениците от 1 до 11 клас в периода 12 април – 21 април вкл., а за дванайсетокласниците 5 дни почивка – от 17 април до 21 април вкл. В това разпределение се включваха и почивните дни за Великден.

В процеса на обществено обсъждане надделяха становищата пролетната ваканция да не се обединява с почивните дни за великденските празници. Затова и МОН се съобрази с многобройните предложения за разделянето ѝ от Великден и я измества в дните от 29 март до 6 април, а за дванайсетокласниците - от 4 до 6 април.  

Коледната ваканция ще започне от 21 декември и ще продължи до 2 януари вкл., а междусрочната се измества на 5 февруари. Това позволява и увеличаване на есенната ваканция, която ще бъде от 31 октомври до 3 ноември.

За да се предложи този увеличен брой почивни дни, дните за провеждане на изпити от националните външни оценявания стават учебни за всички ученици. Досега за изпитите в 7 клас по български език и литература и по математика бяха в неучебен ден. През предходната година за първи път националното външно оценяване за 10 клас бе проведено в учебен ден, с което системата се справи без сътресения. Това ще се приложи през учебната 2024/2025 година и за 7 клас, което ще позволи повечето почивни дни през учебния срок.

Наложиха се промени, за да се избегнат недоразумения

В заповедта, с която се определят датите за провеждане на изпитите, е изрично записано, че за учениците в 7 и 10 клас, явяващи се на национално външно оценяване по български език и литература и по математика, учебният ден приключва с тяхното полагане, предаде "Фокус"

Датите за изпити от националните външни оценявания по български език и литература и по математика остават, както бяха предложени в проекта на МОН – съответно 18 и 20 юни (7 клас ) и 13 и 16 юни (10 клас). За четвъртокласниците изпитът по български език и литература ще бъде на 3 юни, а този по математика – на 4 юни. Задължителните държавни зрелостни изпити и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация ще са на 21 и 23 май.

В резултат на постъпилите становища по време общественото обсъждане на проекта на график на учебното време вторият учебен срок за учениците от 1 до 3 клас ще приключи на 2 юни 2025 г., за дванайсетокласниците на 15 май, а за учениците от 4 до 6 клас на 16 юни.  

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR