КЕВР утвърди по-висока цена на газа за септември

"Взети са мерки за защита на потребителите", заяви председателят на дружеството

30.08.2024 | 16:31 Редактор: Деси Николова
Цената става 61,91 лв./MWh.
Цената става 61,91 лв./MWh.

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за септември в размер на 61,91 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът утвърди цената след извършен анализ на внесените от "Булгаргаз" ЕАД  актуални данни, формиращи цената на природния газ за септември.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България – Гърция" (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 78,68 % от потреблението за септември и имат важно значение за постигане на благоприятна цена на синьото гориво. Като втори източник "Булгаргаз" ЕАД е включил количества природен газ от добив от ПГХ "Чирен".

В първоначалното си заявление от 12.08.2024 г. общественият доставчик прогнозира цена в размер на 59.54 лв./MWh, или намаление с около 2%, в сравнение с утвърдената цена за август от 60,75 лв./MWh. Въз основа на внесените от "Булгаргаз" ЕАД актуални данни цената за септември е определена в размер на 61,91 лв./MWh, което е увеличение от 1,9 % спрямо предходния месец. Причината за това е, че поради предложената от "Булгаргаз" цена, която е много по-благоприятна спрямо цените на международните газови пазари, клиенти на регулирания и свободния пазар са подали заявки до обществения доставчик за допълнителни количества природен газ. Това увеличава общото количество природен газ за покриване на месечното потребление и оскъпява цената.

"Представителите на българския бизнес е важно да знаят, че са предприети всички необходими действия за защита на интересите на потребителите у нас", подчерта председателят на КЕВР доц. Иван Иванов на откритото заседание на 28.08.2024 г. и посочи, че дневният индекс TTF е нараснал до 38,8 EUR/MWh, или около 75,85 лв./MWh.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR