Шефът на МВР Атанас Илков за изборите: Залогът е много голям и рутината не трябва да ни успокоява

Служебното правителство съобщи колко ще струва поредният вот

30.08.2024 | 15:13 Редактор: Деси Николова

Служебният вътрешен министър изведе приоритетите на МВР в процеса на подготовката и провеждането на предстоящите избори на работна среща в Министерския съвет с областните управители.

"МВР натрупа много опит от провежданите през последните няколко години перманентни избори, но рутината не може да ни успокоява. Необходими са отговорност и сериозен подход към всеки детайл, свързан с организацията и провеждането на изборите", подчерта служебният вътрешен министър Атанас Илков.

На работна среща с областните управители, която се проведе в гранитната зала на Министерския съвет, той изведе приоритетите на МВР в процеса на подготовката и провеждането на предстоящите избори.

"Първостепенна задача за нас е гарантирането на добър обществен ред преди, по време и след изборния процес – изключително важна дейност, която дава комфорт на всички, изпълняващи разписаните им по закон задачи. Друга основна наша задача е осигуряването както на охраната при транспортирането на изборните книжа, така и на изборните помещения, където ще се извършва гласуването – тежка организация с много предизвикателства и с ясната отговорност да осигурим максимално правото на всеки български гражданин свободно да упражни своя глас", заяви министър Илков.

Сред набелязаните начални стъпки са провеждането на междуведомствени работни срещи с ЦИК, ДАНС и Прокуратурата на България.

"На тези срещи извеждаме основните задачи по противодействие  и недопускане на търговия с гласове и манипулиране на изборите чрез купен вот – тема, по която подхождаме с изключителна отговорност и с безкомпромисност и която  неминуемо присъства в публичното пространство и ще продължи до приключването на изборите", изтъкна вътрешният министър.

Същевременно предстоят съставянето на съответните организационни и транспортни планове, формирането на щабовете, с които ще се осъществява  непрекъсната връзка. 

"Залогът е много голям, затова от изключително значение е добрата комуникация и взаимодействие. Всяка наша неправилна стъпка ще бъде атакувана и ще води до изкривяването на мнението на политически субекти, че МС и в частност МВР, не са успели да се справят по организирането на честни и прозрачни избори", коментира министър Илков.

На този фон служебното правителство одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 27 октомври 2024 година. Одобрените средства са в размер на 100 028,0 хил. лева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR