fallback

Галя Кондева предприе мерки за ранна обработка срещу комари през 2025 г.

През октомври ще бъде обявена обществена поръчка

30.08.2024 | 12:08 Автор: Толя Стоянова

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева проведе среща с Управителния съвет на Асоциацията на дунавските общини "Дунав". В хода на разговора бе обсъдено планирането на дезинсекционна кампания през 2025 г. От Асоциацията запознаха министъра с усилията на местните власти по поречието на р. Дунав за организиране на навременна и ефективна обработка за справяне с прекомерната популация на комари.

От своя страна д-р Кондева се ангажира с предприемането на мерки за навременното стартиране на дезинсекционните дейности през 2025 г. За целта още през октомври ще бъде обявена обществена поръчка. Това ще позволи в началото на следващата година да бъдат сключени договори с изпълнителите, а обработката срещу ларвите да започне още през март-април. За сравнение през предходните години кампанията е стартирала най-рано в периода юни-юли, което според специалисти в областта е недостатъчно ефективно.

Освен това по време на подготовката на процедурите общинските структури, съвместно с Регионалните здравни инспекции, ще актуализират размера и локациите на площите, които трябва да бъдат третирани. Дейностите на дунавските общини ще се координират и с тези на съседни румънски градове и общини, съобщиха от Министерството на земеделието.

В края на срещата от Асоциацията изразиха задоволство от набелязаните мерки и благодариха на министър Кондева и екипа ѝ за ангажираността с този изключително важен въпрос.

Снимка: pixabay

fallback
Още от България
fallback